İzmir Kitap Fuarı’nda Ercan Kesal söyleşisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta 18-27 Nisan tarihlerinde düzenlenen 5. İzmir Kitap Fuarı’nda İzmirliler oyuncu ve yazar Ercan Kesal ile bir araya geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta 18-27 Nisan tarihlerinde düzenlenen 5. İzmir Kitap Fuarı’nda İzmirliler oyuncu ve yazar Ercan Kesal ile bir araya geldi.
Edebiyat ve sinema üzerine konuşan, katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kesal, Orhan Pamuk’un ünlü romanı Masumiyet Müzesi kitabından uyarlanan dizi çekimlerinin tamamlandığını duyurdu. Dizide Füsun karakterinin babası Tarık’ı oynadığını ifade eden Kesal, “Dizinin çekimleri yeni bitti. Orhan Pamuk da oynadı. Kemal karakterine ise Selahattin Paşalı hayat verdi. Çok iyi bir iş. Senaryosunu çok sevdim. Hem Masumiyet Müzesi’nin geçtiği apartmanı hem de benim karakterimin evinin olduğu mekanı İstanbul Balat’ta çektik. Dönem dizisi olduğu için zahmetli bir iş oldu. Bildiğim kadarıyla kurgusu sürüyor. Söylenilene göre uluslararası platformda seyredileceği için 30-40 dile çevrilecek iddialı bir iş” diye konuştu.
Söyleşi sırasında katılımcıların sorularını da yanıtlayan Ercan Kesal, senaryosunu üstlendiği, Nuri Bilge Ceylan yönetmenliğindeki Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle ilgili de konuştu. Kesal, çok sözü edilen “Muhtar” sahnesindeki bazı bölümlerin doğaçlama olduğunu söyledi. Film için haftalarca gece çekimleri yaptıklarını ve çok üşüdüklerini vurgulayan Kesal, “Muhtar sahnesinde soba yanıyordu. Rahatladık ve kendimize geldik. Yazdıklarımızın çoğunu oynadık. Doğaçlamayı başlatan Yılmaz Erdoğan’dır. O pasa giren de ben oldum. ‘Bu senaryoda yok’ demedim. Yönetmen de ‘Biz bunu yazmadık’ demedi. ‘Et on numara’, ‘Buna kokar derler’ kısımlarının hepsi doğaçlamadır. Sahnedeki gasilhane, göç ve morg meselelerini ise zaten yazmıştım” yanıtını verdi.
Yazma serüveninin okumakla başladığını, okumayan bir kişinin yazamayacağını söyleyen Kesal, “Yazabilen birisi bu dünyada her şeyi yapabilir. Yazmak bir gerçekliği yeniden icat etmektir. Bunu yaparken sizden öncekilerin mirasını mutlaka didiklemeniz lazım. O mirasa sahip çıkmanız, o mirası üstlenmeniz ve bir mirasyedi gibi korkusuzca, pervasızca onu harcamalısınız. Çehov’un mirasının canına okuyun. Hepsini harcayın. Dostoyevski’den kalanların hepsini pervasızca harcayın. Suç ve Ceza’nın canına okuyun, onu birkaç kere harcayın. Karamazov Kardeşler’i yiyin bitirin. Çünkü onlar yeryüzünün size bedelsiz bağışladığı armağanlardır. Beni var eden Avanos Halk Kütüphanesi’dir. Ben oraya düşmeseydim bugün bunları size anlatma yetkisine sahip olamazdım” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 alacatinews.com Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.